Uyku ve Spor Arasındaki İlişki

Tarih: 26.07.2020 15:42
Uyku ve Spor Arasındaki İlişki
Uyku ve Spor Arasındaki İlişki

Uyku, vücut geliştirme ile sağlığın en önemli faktörlerinden biridir.

Ömrümüzün üçte birini uyuyarak geçiririz. Uyku bağışıklık sistemimizi güçlü kılar. Uyku yetersizliği ise kanser, Alzheimer hastalığı ve kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Uyku, beynin düzgün işlemesi, öğrenme  yeteneğinin perçinlenmesi, ezberleme ve karar verme gibi işlemler için hayati öneme sahip. Bunların yanısıra, kuvvetten testosterona ve ağrı duyarlılığına kadar vücut geliştirmede de birçok olayı doğrudan etkiliyor. Ancak çoğu kişi maalesef yeteri kadar uyumuyor.


Az Uyumak Sağlıklı Değildir

 Sekiz, altı saatten az uyku uyumak fiziksel enerjinizi %30 düşürüp aerobik gücünüzü azaltır. Metabolizma, solunum ve kalp-damar kapasiteniz düşer. Terleyerek vücut ısınızı düşürme kabiliyetiniz zayıflar. Bir araştırma, iki saat az uyuyan insanların kaza geçirme ya da sakatlanma riskinin iki kat fazla olduğunu söylüyor. Bunlar antrenmanlarınız verimlerini düşürüyor. Üstelik daha kuvvet konusuna gelmedik bile. Dahası, araştırmalar sekiz saatlik uykunun son iki saatinin, yani beynin kendini toparladığı, fiziksel ve zihinsel son ayarları yaptığı zaman diliminin atletik performans için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.
Az uyumak sağlıklı değildir. Uyku problemi bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine sebep olabilir.



Kuvvet

 Uykunun kuvvet üzerindeki etkisi için yapılan aaraştırmaların birinde sekiz erkek (18-24 yaş) üç gece boyunca her gece üç saat uyudu. Sonrasında deneklerin bench press, leg press ve deadlift kuvvetlerinde ciddi derecede düşüş gözlemlendi.

Testosteron

 Bir hafta boyunca geceleri sadece beş saat uyuyan 20’li yaşlardaki erkekleri inceleyen bir çalışmada, deneklerin testosteron seviyeleri o kadar düşük çıktı ki 10-15 yaşlarındaki ergenlerle aynı seviyede oldular. Testosteron ve büyüme hormonunun vücut geliştirme için ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek görmüyoruz. 

Yağ Metabolizması

 Birçok çalışma uykusuz kalındığında şekerli şeyler yeme isteğinin arttığını ve vücudun kalorileri metabolize etme hızının düştüğünü söylüyor. Yani uyku sadece iştah kontrolü ve yağ metabolizması için değil, kaslarınızı korumak için de çok önemli. Yani uzun ve düzenli uyku, spordan aldığınız verim için önemlidir.

Duygusal Sağlık

Uykusuzken  daha çabuk sinirlenip moral ve motivasyonunuzu düşürmeniz olası bir ihtimal. Motivasyonunuzu yüksek tutarsanız çok daha verimli bir antrenman geçirirsiniz.

Yükleniyor...